Ogórki Kanapkowe w Zalewie Miodowo-Musztardowej
Ogórki Kanapkowe w Zalewie Miodowo-Musztardowej

Składniki:
- 500 g ogórków gruntowych
- 1 ząbek czosnku (pokrojony w plasterki)
- 1 szklanka octu (240 ml)
- 2 szklanki wody (480 ml)
- 100 g miodu
- 2 łyżki musztardy (sarepskiej lub dijon)
- 1 łyżka soli
- 1 łyżeczka gorczycy
- 1 łyżeczka ziaren pieprzu
Sposób przygotowania:
- Umyj ogórki i pokrój w cienkie plasterki.
- Na dno litrowego słoika włóż plasterki czosnku.
- Układaj warstwami ogó
- W garnku wymieszaj ocet, wodę, miód, musztardę, sól, cukier, gorczycę i pieprz. Doprowadź do wrzenia.
- Gorącą zalewą zalej ogórki w słoiku.
- Zakręć słoik i ostudź. Przechowuj w chłodnym miejscu.
Jak przygotować ogórki na przetwory?
Jak przygotować ogórki na przetwory, aby cieszyć się ich smakiem i jakością przez całą zimę? Zaczynamy od wybrania ogórków. Powinny być świeże, twarde i zdrowe, a najlepiej kupić je prosto od rolnika. Ogórki dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, aby usunąć z nich cały brud. Następnie zanurzamy w zimnej wodzie na około 2 godziny. Pomaga to utrzymać ich jędrność podczas marynowania lub fermentowania. Kolejną ważną rzeczą jest wybór i przygotowanie słoików. Słoiki należy dokładnie umyć i wyparzyć na przykład w zmywarce. Aby przetwory się nie zepsuły, słoiki muszą zostać odpowiednio zawekowane. Jeśli używasz słoików Weck, zamknij je za pomocą gumowej uszczelki i metalowych klipsów. Przechodzimy do pasteryzowania. Zabezpieczamy dno garnka, wkładamy słoiki i wlewamy gorącą wodę tak, aby nie sięgała do wieczek. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez około 7-10 minut. Przetwory zostawiamy do przestygnięcia, a następnie odkładamy w chłodne i zacienione miejsce.
Przepis autorstwa - Dawid Jedynak