Składniki:

  • 500 g ogórków gruntowych
  • 100 g marchewki
  • 100 g rzepy
  • 1 mała cebula (przecięta na pół i lekko przypalona)
  • 1 kawałek imbiru (około 4-5 cm, przypalony)
  • 1 chili
  • 1 szklanka octu ryżowego (240 ml)
  • 2 szklanki wody (480 ml)
  • 1/2 szklanki sosu rybnego (120 ml)
  • 1 szklanka cukru trzcinowego (ok. 200g)
  • 2-3 gwiazdki anyżu
  • 1 laska cynamonu
  • 4-5 ziaren kardamonu
  • 1 łyżeczka nasion kolendry
  • 1 łyżeczka ziaren pieprzu 

 

Sposób przygotowania:

  1. Umyj ogórki i pokrój w cienkie plasterki.
  2. Przypal cebulę i imbir na suchej patelni, aż uzyskają lekko zwęgloną powierzchnię.
  3. Na dno litrowego słoika włóż plasterki czosnku, przypaloną cebulę, imbir, chili kolendrę.
  4. Warstwami układamy marchewkę, rzepę i ogórki.
  5. W garnku wymieszaj ocet ryżowy, sos rybny, wodę i cukier. Doprowadź do wrzenia.
  6. Anyż, cynamon, nasiona kolendry, kardamon i pieprz podpraż na patelni i dodaj do słoików.
  7. Zawartość słoika zalej delikatnie przestudzoną zalewą.
  8. Jeśli chcesz zamarynować ogórki „na szybko” to zalewę robimy z równych proporcji octu, wody, sosu rybnego i cukru. Po 2h warzywa są gotowe do spożycia.

 

Jak przygotować ogórki na przetwory?

Jak przygotować ogórki na przetwory, aby cieszyć się ich smakiem i jakością przez całą zimę? Zaczynamy od wybrania ogórków. Powinny być świeże, twarde i zdrowe, a najlepiej kupić je prosto od rolnika. Ogórki dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, aby usunąć z nich cały brud. Następnie zanurzamy w zimnej wodzie na około 2 godziny. Pomaga to utrzymać ich jędrność podczas marynowania lub fermentowania. Kolejną ważną rzeczą jest wybór i przygotowanie słoików. Słoiki należy dokładnie umyć i wyparzyć na przykład w zmywarce. Aby przetwory się nie zepsuły, słoiki muszą zostać odpowiednio zawekowane. Jeśli używasz słoików Weck, zamknij je za pomocą gumowej uszczelki i metalowych klipsów. Przechodzimy do pasteryzowania. Zabezpieczamy dno garnka, wkładamy słoiki i wlewamy gorącą wodę tak, aby nie sięgała do wieczek. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez około 7-10 minut. Przetwory zostawiamy do przestygnięcia, a następnie odkładamy w chłodne i zacienione miejsce.

Przepis autorstwa - Dawid Jedynak