Składniki:

  • 500 g świeżych ogórków gruntowych
  • 1 litr wody
  • 1 łyżka soli morskiej
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 gałązka kopru (z baldachimem)
  • kawałek korzenia chrzanu (około 3-4 cm)
  • Liść chrzanu
  • Liść dębu (opcjonalnie)
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • Łyżeczka pieprzy

 

Sposób przygotowania:

  1. Ogórki umyj i wrzuć do wody z lodem.
  2. Zagotuj wodę i rozpuść w niej sól morską. Ostudź do temperatury pokojowej.
  3. Na dno czystego litrowego słoika włóż gałązkę kopru, ząbki czosnku, kawałek chrzanu oraz liście chrzanu i dębu.
  4. Ogórki ułóż pionowo i jak najbliżej siebie.
  5. Dodaj ziarenka ziela angielskiego i pieprzu
  6. Zalej ogórki przestudzoną solanką, upewniając się, że są całkowicie pokryte.
  7. Zamknij słoik i odstaw w chłodne miejsce na 2-3 dni. Po tym czasie ogórki będą gotowe do spożycia.

 

Jak przygotować ogórki na przetwory?

Jak przygotować ogórki na przetwory, aby cieszyć się ich smakiem i jakością przez całą zimę? Zaczynamy od wybrania ogórków. Powinny być świeże, twarde i zdrowe, a najlepiej kupić je prosto od rolnika. Ogórki dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, aby usunąć z nich cały brud. Następnie zanurzamy w zimnej wodzie na około 2 godziny. Pomaga to utrzymać ich jędrność podczas marynowania lub fermentowania. Kolejną ważną rzeczą jest wybór i przygotowanie słoików. Słoiki należy dokładnie umyć i wyparzyć na przykład w zmywarce. Aby przetwory się nie zepsuły, słoiki muszą zostać odpowiednio zawekowane. Jeśli używasz słoików Weck, zamknij je za pomocą gumowej uszczelki i metalowych klipsów. Przechodzimy do pasteryzowania. Zabezpieczamy dno garnka, wkładamy słoiki i wlewamy gorącą wodę tak, aby nie sięgała do wieczek. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez około 7-10 minut. Przetwory zostawiamy do przestygnięcia, a następnie odkładamy w chłodne i zacienione miejsce.

Przepis autorstwa - Dawid Jedynak