SKŁADNIKI - na 5 słoików Weck ok. 370 ml:

  • 1,5 kg skórek arbuza (tylko biała część, bez zielonej)
  • 3-4 szklanki cukru
  • 1-2 łyżeczki startego imbiru
  • 1 łyżeczka mielonego zielonego kardamonu (lub cynamonu)
  • sok z 1-3 cytryn (lub limonek)
  • 1 szklanka posiekanego miąższu z arbuza (można pominąć)
  • woda (lub przefiltrowany sok z arbuza)

PRZEPIS:

Ze skórek arbuza odciąć (np. obieraczką do warzyw – bardzo cienko) zieloną część. Następnie posiekać skórki w drobną kostkę (ok. 1-1,5 cm – uwaga, skórka arbuza nie rozpadnie się w czasie gotowania). Przełożyć do garnka z grubym dnem i zalać wodą (lub przefiltrowanym sokiem z arbuza – ok. 1 cm ponad powierzchnię). Gotować na średnim ogniu, aż skórki staną się przeźroczyste (prawie jak galaretka) i miękkie. Zajmie to od 30 do 60 minut (zależnie od arbuza). Następnie odcedzić skórki na sicie i zachować płyn, w którym się gotowały. W garnku zagotować płyn z cukrem dodać ugotowane skórki, szklankę posiekanego arbuza i przyprawy. Gotować, aż konfitura zacznie gęstnieć (od 30 do 60 minut). W trakcie wlać sok z cytryny – od 1 do 3 (zależnie od preferencji smakowych). Można użyć tłuczka do ziemniaków, aby (w czasie gotowania) rozgnieść część skórek (polecam tę metodę). Konfitura jest gotowa, kiedy po nałożeniu łyżeczki na talerzyk nie będzie się rozlewać (tak samo jak tradycyjna konfitura).

Gorącą konfiturę przełożyć do słoików i zapasteryzować.

PASTERYZACJA:

Słoiki wstawić do podgrzanej wody i od momentu zagotowania pasteryzować (na małym ogniu) ok. 10 minut. Na dnie garnka należy położyć kawałek materiału i zadbać o to, aby słoiki nie dotykały się. Wyjąć do ostudzenia.

PRZEZNACZENIE:

Konfitura ze skórek arbuza doskonale sprawdzi się jako smarowidło do świeżego pieczywa. Również jako dodatek do deserów: lodów, naleśników, gofrów i omletów. Dodaj konfiturę do ciastek, muffinek lub babeczek. Może stanowić dodatek do serów, zwłaszcza serów pleśniowych oraz do mięs z grilla.

 

Joanna Grabowska,
www.kuchniajoanny.pl
www.instagram.com/kuchnia_joanny