SKŁADNIKI - SKŁADNIKI NA 3 SŁOIKI WECK OK. 1L
SOLANKA – proporcje
1 łyżka soli (najlepiej niejodowanej kamiennej) na 1 litr wody
PRZEPIS
Słoiki umyć, wyparzyć, odstawić. Do każdego włożyć baldachim kopru i 1-2 ząbki czosnku (przecięte na pół). Warzywa umyć pod bieżącą wodą. Kalafiora podzielić na małe różyczki, z fasolki odciąć końce i przekroić na 2-3 części. Marchewkę wyczyścić (nie obierać), pokroić. Większe rzodkiewki przekroić na połówki (lub zostawić w całości). Warzywa ciasno ułożyć w słoikach i zalać solanką. Muszą być zakryte płynem, ale nie należy dolewać wody do samej góry słoika (zostawić ok 2 cm wolnej przestrzeni). Nałożyć szklane pokrywki, ale nie zapinać. Odstawić np. na blat kuchenny. Warzywa będą gotowe po 2-5 dniach. Im dłużej będą się kisić, tym bardziej będą kwaśne. Teraz zapiąć pokrywki i odstawić w chłodne miejsce (do lodówki lub piwnicy), aby zatrzymać proces fermentacji.
PRZEZNACZENIE
Jako składnik sałatek i surówek. Dodatek do kanapek i burgerów. Jako przekąska lub składnik curry, zup i sosów.
Joanna Grabowska
www.kuchniajoanny.pl