Przecier z jabłek i gruszek
Przecier z jabłek i gruszek

Składniki:
- 1 kg jabłek odmiany Boskop lub Renety
- 500 g gruszek odmiany Konferencja
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki imbiru
- 1/4 łyżeczki goździków
- 1/4 łyżeczki anyżu
Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój na cząstki, które rozłóż na blasze wyłożonej papierem. Piecz jabłka 30 minut w temperaturze 180°C, następnie przełóż je do garnka, dołóż pokrojoną gruszkę i korzenne przyprawy. Gotuj, ciągle mieszając, tak długo aż gruszka się rozpadnie i nada słodkości, a płyn będzie zredukowany.
Zmiksuj całość na papkę, możesz przetrzeć przez sito ale jeśli jabłka i gruszki są dobrze oczyszczone z pestek, będą po zmiksowaniu bardzo gładką masą więc można etap przecierania pominąć. Przełóż przecier do słoiczków WECK i zamknij. Pasteryzuj 10 minut od czasu zagotowania wody.
Smacznego!