Składniki:

  • 2 pęczki zielonych szparagów
  • pół słoiczka marynowanych papryczek piri piri
  • 2 łyżki gorczycy
  • 1/2 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki octu
  • 1/2 szklanki cukru
  • pół łyżki soli

Szparagi obrać i blanszować 4 minuty od zagotowania, następnie przełożyć do dedykowanych szparagom słoików, dodać do każdego papryczkę piri piri według uznania – uwaga są ostre!

Zagotować w garnku wodę z dodatkiem octu, cukru, soli oraz czosnku i cebuli. Zalać wrzącą zalewą szparagi w słoiku i od razu zamknąć słój – pamiętając o dobrych praktykach wekowania.  Odstawić do ostygnięcia.

Szparagi będą najlepsze do spożycia po około 2 tygodniach. Wyśmienita baza do grilla lub sałatek.

Smacznego!