Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usługi zgodnie z Polityką prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Wekujemy buraczki na zimę
Składniki:
- 500g buraków
- 3 duże słodkie jabłka
- sok z połowy cytryny
- świeżo mielony pieprz
Buraki szorujemy i układamy na blasze do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180°C i pieczemy około 40 minut. Następnie studzimy i obieramy. Przepuszczamy buraki oraz obrane jabłka przez maszynkę z końcówką do tarcia na wiórki, dodajemy sok z cytryny, doprawiamy pieprzem i wszystko dobrze mieszamy. Przekładamy do słoików, ugniatamy.
Zamknij słoiki przestrzegając zasad udanej konserwacji w słoikach WECK. Pasteryzuj przez 40 minut w temperaturze 75°C.
Buraków pieczonych nie musimy dosładzać ponieważ po upieczeniu stają się słodkawe. Mają zupełnie inny smak niż buraki gotowane i nie tracą witamin!
Smacznego!