Składniki:

  • 500g truskawek
  • łyżka suszu z hibiskusa
  • łyżka suszu z róży
  • 500g wody
  • 500g cukru
  • ziarenka z jednej wanilii

Z hibiskusa oraz róży przygotowujemy napar herbaciany: Przekładamy do garnuszka oba rodzaje suszu i zalewamy wrzątkiem, przykrywamy talerzykiem na kilkanaście minut aż powstanie herbaciany napar. Przecedzamy.

Do wyparzonych słoiczków WECK rozkładamy zaparzony susz i przygotowujemy syrop:  Do rondla wlewamy wodę oraz dodajemy cukier. Gotujemy aż powstanie gęsty syrop cukrowy, dolewamy napar herbaciany, oczyszczone w całości truskawki, ziarenka wanilii  i ponownie gotujemy 5 minut.

Przekładamy do wyparzonych słoików WECK, do środka wkładamy też przeciętą wanilię i zamykamy wieczkiem, uszczelką, klipsami. Pasteryzujemy na sucho  (25 minut w 115 stopniach) lub na mokro (15 minut).

Smacznego!