Składniki: (najlepiej od razu zrobić z podwójnej lub potrójnej porcji)
Przyprawy:
Przepis:
Butelki (lub słoiki) dokładnie umyć (razem z pokrywkami) i przelać wrzątkiem, odstawić do wysuszenia.
Pomidory umyć, sparzyć, obrać i posiekać. Wypestkowane śliwki, obrane jabłka, cebulę i czosnek pokroić. Z papryczek chili usunąć pestki i pociąć je drobno. Składniki przełożyć do garnka, zasypać cukrem, dodać wszystkie przyprawy (bez octu!), dokładnie wymieszać i odstawić na 2-3 godziny. Warzywa i owoce powinny puścić dużo soku (jeśli soku jest mało, można do gotowania wlać pól szklanki wody).
Następnie wszystko gotować, aż składniki całkowicie zmiękną. Zajmie to ok. 30 minut. Masę lekko przestudzić i przetrzeć przez sito lub przełożyć do kielicha blendera i dokładnie zmiksować (ta druga metoda jest znacznie lepsza – wszystkie przyprawy zostaną dokładnie zmielone).
Masę przelać ponownie do garnka i doprowadzić do wrzenia. Dodać ocet i gotować tak długo, aż sos zgęstnieje. U mnie to kolejnych 20-30 minut. Pod koniec gotowania spróbować i doprawić do smaku. Pamiętajcie, że zimny sos będzie gęstszy, niż taki gorący i mniej pikantny.
Gorący ketchup wlać do słoików lub butelek i zapasteryzować.
PASTERYZACJA W PIEKARNIKU
Słoiki wstawić do piekarnika nagrzanego do 120 stopni (termoobieg) i pasteryzować 20 minut. Na blasze do pieczenia należy położyć kawałek materiału i zadbać o to, aby słoiki się nie dotykały. Wyjąć do ostudzenia.
PASTERYZACJA W WODZIE
Słoiki wstawić do podgrzanej wody i od momentu zagotowania pasteryzować (na małym ogniu) ok. 10 minut. Na dnie garnka należy położyć kawałek materiału i zadbać o to, aby słoiki się nie dotykały. Wyjąć do ostudzenia.
Zdjęcie i przepis autorstwa Joanny Grabowskiej-Kowalskiej