"Ognisko czarownicy"

"Ognisko czarownicy"

"Ognisko czarownicy" czyli marchewkowe ciasto ze słoika z kremem z białej czekolady

SKŁADNIKI - na 4 słoiki Weck (280 ml)

  • 150 g mąki pszennej
  • 50 g posiekanych orzechów włoskich
  • ok. 150 g drobno startej marchewki
  • 75 g cukru
  • 60 g oleju (np. rzepakowy)
  • 2 jajka
  • po 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia i sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli

KREM Z BIAŁEJ CZEKOLADY

  • 180 ml śmietanki kremówki 36%
  • 100 g białej czekolady, połamanej
  • 140 g serka mascarpone (schłodzonego)
  • barwnik spożywczy w żelu (kilka kropli, kolor: żółty lub pomarańczowy)
  • *1 opakowanie (9 g) fixu do śmietany (można pominąć, krem będzie rzadszy)

DODATKI

  • pianki marshmallow
  • słone paluszki
  • wykałaczki

PRZEPIS - CIASTO

Wymieszać suche składniki, odstawić. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę (ok. 5 minut), na końcu wolno wlać olej. Dodać marchew, orzechy i na końcu mąkę. Delikatnie wymieszać. Napełnić słoiki do do 4/5 wysokości. Wstawić do nagrzanego piekarnika (na blasze położyć kawałek papieru do pieczenia) i piec ok. 25 minut w temperaturze 175 stopni. Uchylić drzwi od piekarnika na 5 minut, następnie otworzyć je do połowy i dopiero po dłuższej chwili wyjąć ciasto.

PRZEPIS – KREM

W garnuszku podgrzać lekko kremówkę, wrzucić połamana czekoladę i rozpuścić do uzyskania gładkiej masy. Przykryć folią i schłodzić w lodówce (3-4 godziny).

Schłodzoną masę połączyć zimnym mascarpone, dodać kilka kropli barwnika i miksować do uzyskania gęstego kremu (można dodać również „śmietanex”, wtedy krem na pewno będzie stabilny).

Gotowy krem przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką i wycisnąć na ciastka w słoikach.

DEKORACJA

W ciasto wbijamy kawałki paluszków („drewienka” wokół ogniska), na wykałaczki nabijamy małe pianki i umieszczamy nad „ogniskiem”

Joanna Grabowska-Kowalska www.kuchniajoanny.pl

Polecane produkty