"Ognisko czarownicy" czyli marchewkowe ciasto ze słoika z kremem z białej czekolady
SKŁADNIKI - na 4 słoiki Weck (280 ml)
KREM Z BIAŁEJ CZEKOLADY
DODATKI
PRZEPIS - CIASTO
Wymieszać suche składniki, odstawić. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę (ok. 5 minut), na końcu wolno wlać olej. Dodać marchew, orzechy i na końcu mąkę. Delikatnie wymieszać. Napełnić słoiki do do 4/5 wysokości. Wstawić do nagrzanego piekarnika (na blasze położyć kawałek papieru do pieczenia) i piec ok. 25 minut w temperaturze 175 stopni. Uchylić drzwi od piekarnika na 5 minut, następnie otworzyć je do połowy i dopiero po dłuższej chwili wyjąć ciasto.
PRZEPIS – KREM
W garnuszku podgrzać lekko kremówkę, wrzucić połamana czekoladę i rozpuścić do uzyskania gładkiej masy. Przykryć folią i schłodzić w lodówce (3-4 godziny).
Schłodzoną masę połączyć zimnym mascarpone, dodać kilka kropli barwnika i miksować do uzyskania gęstego kremu (można dodać również „śmietanex”, wtedy krem na pewno będzie stabilny).
Gotowy krem przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką i wycisnąć na ciastka w słoikach.
DEKORACJA
W ciasto wbijamy kawałki paluszków („drewienka” wokół ogniska), na wykałaczki nabijamy małe pianki i umieszczamy nad „ogniskiem”
Joanna Grabowska-Kowalska www.kuchniajoanny.pl