Upiornie pyszny mus

Upiornie pyszny mus

Upiornie pyszny mus czekoladowy z gruszką i orzechami

SKŁADNIKI - na 4 słoiki Weck, model Sturz Form (290 ml)

  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 1 szklanka mleka
  • 120 g serka mascarpone
  • 1 łyżka cukru
  • 1 gruszka (ok. 250 g po obraniu)
  • 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
  • po ½ łyżeczki cynamonu i mielonego kardamonu, duża szczypta chili

DODATKI

  • 4 ciastka na nagrobki np. pierniki, oreo
  • odrobina lukru do napisów (łyżka cukru pudru + ½ łyżeczki mleka)
  • cukierki robale (z galaretki)
  • 6-8 ciemnych ciastek (kakaowe herbatniki, oreo do zrobienia „ziemi” )

PRZEPIS

W podgrzanym mleku rozpuścić czekoladę, cukier i mascarpone. Dodać przyprawy i mieszać do uzyskania gładkiej masy. Lekko przestudzić, dorzucić posiekane orzechy oraz pokrojoną w grubą kostkę gruszkę.

Masę przelać do słoików i schłodzić w lodówce (kilka godzin, najlepiej deser zrobić dzień wcześniej).

Ciastka do zrobienia ziemi zblendować (lub pokruszyć) do uzyskania konsystencji piasku. Włożyć po równo na wierzch każdego deseru. Ciastka na nagrobki przyciąć do pożądanego kształtu i annieśc stosowny napis. Umieścić w każdym słoiku. Dołożyć kilka żelkowych robali.

 

Joanna Grabowska-Kowalska www.kuchniajoanny.pl

Polecane produkty