SKŁADNIKI -Korzenny budyń dyniowy z kremem cynamonowym

na 5 słoiczków Weck, linia Bakery (280 ml)

  • 700 ml mleka
  • 100 ml soku pomarańczowego + otarta skórka z 1 pomarańczy
  • 350 g puree z dyni (upieczona lub ugotowana)
  • 70 g mąki ziemniaczanej
  • 3-4 łyżki cukru
  • 1 (czubata) łyżeczka przyprawy do piernika (lub więcej)

SKŁADNIKI - KREM

  • 250 g serka mascarpone (z lodówki)
  • 120 g cukru pudru
  • 1 (czubata) łyżeczka cynamonu
  • ½ opakowania (ok. 4-5 g) fixu do śmietany (można pominąć, ale krem będzie mniej stabilny)

DODATKOWO:

cynamon do posypania, cukrowe posypki, kawałki świeżej pomarańczy  

PRZEPIS

W połowie szklanki mleka wymieszać mogę ziemniaczaną, odstawić.

Resztę mleka oraz sok pomarańczowy wlać do rondelka, dodać puree z dyni, cukier i przyprawy. Zagotować.

Rozmieszaną mąkę wlać powoli do gotującego się mleka i energicznie rozmieszać. Gotować minutę i przelać do słoiczków.  Odstawić do wystudzenia.

KREM

Składniki kremu włożyć do misy blendera. Miksować do uzyskania gęstego kremu (ok. 2-3 minut).

Przełożyć krem do rękawa cukierniczego i tylką wycisnąć krem na budyń. Przechowywać w lodówce. 

Przed podaniem posypać budyń cynamonem, ozdobić kawałkami pomarańczy lub kolorową posypką cukrową.

 

Joanna Grabowska-Kowalska www.kuchniajoanny.pl