SKŁADNIKI -Korzenny budyń dyniowy z kremem cynamonowym
na 5 słoiczków Weck, linia Bakery (280 ml)
SKŁADNIKI - KREM
DODATKOWO:
cynamon do posypania, cukrowe posypki, kawałki świeżej pomarańczy
PRZEPIS
W połowie szklanki mleka wymieszać mogę ziemniaczaną, odstawić.
Resztę mleka oraz sok pomarańczowy wlać do rondelka, dodać puree z dyni, cukier i przyprawy. Zagotować.
Rozmieszaną mąkę wlać powoli do gotującego się mleka i energicznie rozmieszać. Gotować minutę i przelać do słoiczków. Odstawić do wystudzenia.
KREM
Składniki kremu włożyć do misy blendera. Miksować do uzyskania gęstego kremu (ok. 2-3 minut).
Przełożyć krem do rękawa cukierniczego i tylką wycisnąć krem na budyń. Przechowywać w lodówce.
Przed podaniem posypać budyń cynamonem, ozdobić kawałkami pomarańczy lub kolorową posypką cukrową.
Joanna Grabowska-Kowalska www.kuchniajoanny.pl