Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usługi zgodnie z Polityką prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Słoik BAKERY z pokrywą 450 ml op.6 szt. / WECK
Cechy produktu
Kod produktu : WE-564-120P |
Pojemność (ml) : 450 |
Średnica (mm) : 125 |
Wysokość (mm) : 64 |
Producent : Weck |
Oferty specjalne : Nowość |
Opis produktu
Szklane słoiki i butelki WECK od ponad 100 lat są synonimem tradycji i najwyższej jakości. Proces wekowania swoją nazwę zawdzięcza właśnie unikalnemu projektowi słoików stworzonemu w 1900 roku przez Johanna Wecka.
Wszystkie szklane elementy słoików sygnowane logiem firmy WECK produkowane są w Niemczech ze szkła sodowo-wapniowego o doskonałych walorach użytkowych. Spinki WECK, służące w procesie konserwacji przetworów, są wykonane z najwyższej jakości, nierdzewnej stali INOX. Uszczelki WECK są wolne od fenoli i wykonane są z naturalnego kauczuku pozyskiwanego z kontrolowanych, legalnych plantacji.
Produkty Weck z powodzeniem służą jako naczynia lub opakowania szklane w restauracjach, kawiarniach oraz firmach cateringowych na całym świecie. Sprawdzają się jako wielorazowe, gustowne i niebanalne naczynia do deserów, sałatek, dań głównych oraz jako opakowania do hermetycznego przechowywania suchych składników i produktów gotowych. Naczynia WECK odporne są na zamrażanie lub wyparzanie w różnych urządzeniach gastronomicznych.
Dodaj swoją opinię
Produkty uzupełniające
Poradnik wekowania
- Przed użyciem sprawdź, czy brzegi kołnierza słoja i wieczka nie są wyszczerbione lub uszkodzone. Uszczelka nie powinna być popękana.
- Czystość jest podstawowym warunkiem dobrej konserwacji. Dlatego przed użyciem umyj słoiki i wieczka w ciepłej czystej wodzie i wyparz je wrzątkiem. Sterylizacja słoików i wieczek nie jest konieczna, chyba że czas procesu wekowania jest krótszy niż 10 min (np. soki owocowe potrzebują tylko 5 min). Wtedy wykonaj sterylizację gotując słoiki i pokrywki przez 10 min. Uszczelki ułóż w czystej, zimnej wodzie.
- Słoiki napełniaj do wysokości 1 cm od górnego brzegu. Produktami o konsystencji purée i płynami do 2 cm od brzegu Takimi, które pęcznieją, tak jak kiełbasa do ¾ wysokości słoika.
- Po napełnieniu, przed zamknięciem, krawędzie słoika muszą być czyste. Jeśli ubrudziły się w trakcie napełniania możesz wytrzeć je czystą szmatką nasączoną spirytusem.
- Załóż uszczelkę na wieczko i zamknij wypełniony słoik przy użyciu spinek. Dwie spinki umieść przeciwlegle w wyżłobieniach wieczka i przyciśnij do dołu tak, by ślizgając się po bocznej krawędzi wieczka zatrzasnęły się na wystającej części brzegu słoika.
- Podczas pasteryzacji przestrzegaj temperatury i czasu zalecanych w przepisie. Zbyt wysoka temperatura pasteryzacji lub zbyt gwałtowne podgrzanie zawartości słoika mogą spowodować wypchnięcie uszczelki lub dostanie się części produktu między uszczelkę a wieczko. Czas potrzebny do prawidłowej pasteryzacji liczy się od momentu osiągnięcia wrzenia wody, w której słoiki są pasteryzowane.
- Polecamy pasteryzację w wodzie. Początkowa temperatura wody powinna mieć temperaturę zbliżoną do temperatury zawartości słoika. Dlatego słoiki z surową żywnością należy włożyć do letniej wody, a słoiki z gorącą zawartością do gorącej wody. Jeśli pasteryzujesz „na sucho" w piekarniku - pamiętaj - uszczelka topi się w temperaturze wyższej niż 130 st. C. Zachowaj niewielką przestrzeń między słoikami podczas pasteryzacji.
- Po zakończeniu pasteryzacji, postaw słoiki w temperaturze pokojowej do całkowitego wystygnięcia przez ok. 24 godziny. Po tym czasie należy zdjąć spinki. Sprawdź, czy słoik jest szczelnie zamknięty, próbując lekko podnieść pokrywkę. Taki test należy przeprowadzić w ciągu kilku pierwszych dni po pasteryzacji i zawsze przed otwarciem słoika.
- Uwaga! Nigdy nie odwracaj słoików WECK® do góry dniem w trakcie pasteryzacji, stygnięcia i przechowywania!
- Słoiki przechowuj w ciemnym, suchym i chłodnym miejscu z dala od miejsc narażonych na nagłe wahania temperatury.
Jeśli masz pytania dotyczące produktów firmy WECK® skontaktuj się z nami.