Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usługi zgodnie z Polityką prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Wekujemy dżem z mirabelek
Składniki:
- 2kg mirabelek
- 900g cukru
- 6 łyżek soku z cytryny
- 1,5 łyżeczki zielonego pieprzu
Owoce umyć, osuszyć i wypestkować, zasypać cukrem i pozostawić na min. 12 godzin. Następnie zagotować i smażyć na średnim ogniu dość często mieszając. Gdy dżem ma odpowiednią konsystencję dodać sok z cytryny oraz zgnieciony zielony pieprz i gotować jeszcze przez chwilę.
Gorący dżem przełóż do słoiczkówi od razu zamknij szczelnie przestrzegając zasad wekowania w słoikach weck. Jesienią i zimą przypomną nam gorące lato.
Smacznego!