SKŁADNIKI (2-3 SŁOIKI WECK 580 ml)

  • 1 szklanka truskawek
  • 1 szklanka borówki amerykańskiej
  • ½ szklanki malin
  • 1 szklanka pokrojonego arbuza
  • 1 opakowanie mini mozzarelli (150 g)
  • kilka listków świeżej mięty do ozdoby
  • łyżka ulubionych kiełków np. rzodkiewki

Sos malinowy

  • 1 szklanka malin (świeżych lub mrożonych)
  • 3 łyżki octu jabłkowego
  • 3 łyżki oliwy
  • 1-2 łyżki miodu
  • 6-8 listków świeżej mięty
  • kawałek papryczki chili lub ¼ łyżeczki pieprzu cayenne
  • sól i pieprz do smaku

PRZEPIS

Składniki sosu dokładne zblendować. Jeśli będzie zbyt gęsty dodać kilka łyżek wody. Sos można również przetrzeć przez sito, aby pozbyć się pesteczek z malin. Owoce umyć i przekładając kulkami mozzarelli warstwami ułożyć w słoikach. Dodać listki mięty i kiełki. Polać sosem bezpośrednio przed podaniem. Jeśli zabieramy sałatkę na piknik lub do pracy – zamknąć słoik pokrywką i oddzielnie zabrać sos.