Wiedźmy lubią to: mocno pomarańczowe serniczki na zimno

SKŁADNIKI - na 3 słoiki Weck, model Tulip (370 ml)

SERNIK

  • 400 g sera białego mielonego
  • 350 g mascarpone
  • 1/2 szklanki cukru
  • skórka otarta z 1 pomarańczy + 7 łyżek soku
  • 16 g żelatyny
  • 40 ml wrzątku (do rozpuszczenia żelatyny)
  • barwnik spożywczy w żelu (pomarańczowy)

KREM

  • 200 g serka mascarpone (z lodówki)
  • 150 ml śmietanka kremowa 36% (z lodówki)
  • 50 g cukru pudru
  • *1 opakowanie (9 g) fixu do śmietany 9 g (można pominąć, krem będzie rzadszy)
  • barwnik spożywczy w żelu (fioletowy)

DODATKI

kolorowa cukrowa posypka

PRZEPIS – SERNIK

Mieszamy biały ser z mascarpone i cukrem. Przekładamy masę do garnka i lekko podgrzewamy. Kiedy zacznie się rozpuszczać, dodajemy rozmieszaną we wrzątku żelatynę, skórkę i sok z pomarańczy. Mieszamy energicznie do uzyskania gładkiej konsystencji. Ciepły ser (będzie rzadki), przelewamy do słoiczków i chowamy na kilka godzin do lodówki.

KREM

Do misy wkładamy serek mascarpone, śmietankę i wymieszany z cukrem „śmietanex”. Dodajemy kilka kropli barwnika i miksujemy do uzyskania gęstego kremu. Napełniamy rękaw cukierniczy i wyciskamy krem na każdy serniczek. Ozdabiamy kolorową cukrową posypką.

 

Joanna Grabowska-Kowalska, www.kuchniajoanny.pl