Wiedźmy lubią to: mocno pomarańczowe serniczki na zimno
SKŁADNIKI - na 3 słoiki Weck, model Tulip (370 ml)
SERNIK
KREM
DODATKI
kolorowa cukrowa posypka
PRZEPIS – SERNIK
Mieszamy biały ser z mascarpone i cukrem. Przekładamy masę do garnka i lekko podgrzewamy. Kiedy zacznie się rozpuszczać, dodajemy rozmieszaną we wrzątku żelatynę, skórkę i sok z pomarańczy. Mieszamy energicznie do uzyskania gładkiej konsystencji. Ciepły ser (będzie rzadki), przelewamy do słoiczków i chowamy na kilka godzin do lodówki.
KREM
Do misy wkładamy serek mascarpone, śmietankę i wymieszany z cukrem „śmietanex”. Dodajemy kilka kropli barwnika i miksujemy do uzyskania gęstego kremu. Napełniamy rękaw cukierniczy i wyciskamy krem na każdy serniczek. Ozdabiamy kolorową cukrową posypką.
Joanna Grabowska-Kowalska, www.kuchniajoanny.pl