Składniki:

  • 0,5 kg kwaśnych jabłek (waga po obraniu)
  • 100 g żurawiny (świeżej lub mrożonej)
  • 300 g cebuli (cukrowej lub zwykłej)
  • 3 ząbki czosnku
  • 180 g cukru
  • 100 ml octu jabłkowego
  • sok z ½ pomarańczy
  • olej do smażenia

Przyprawy:

  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • 1 płaska łyżeczka mielonego pieprzu
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • ½ łyżeczki chili
  • ½ łyżeczki suszonego rozmarynu
  • Szczypta mielonego anyżu (lub kawałek gwiazdki)
  • 2 łyżeczki soli

Przepis:

Cebulę pokrój w piórka, lekko posól i smaż na rozgrzanym oleju przez około 10–15 minut, aż stanie się miękka i delikatnie złocista. Pod koniec smażenia dodaj drobno posiekany czosnek i chwilę podsmaż, aby uwolnił aromat.

Jabłka obierz, pokrój w większą kostkę i dodaj do cebuli. Dodaj cukier, ocet oraz przyprawy. Mieszaj, aż cukier całkowicie się rozpuści. Wlej sok z pomarańczy i duś na małym ogniu przez około 30 minut, aż jabłka i cebula zmiękną, a masa zgęstnieje.

Na końcu dodaj żurawinę i smaż jeszcze przez kilka minut, aż owoce zmiękną, ale nie zaczną się rozpadać. Gorący chutney przełóż do wyparzonych słoików, szczelnie zakręć i zapasteryzuj. Jeśli planujesz spożycie w najbliższym czasie, możesz przechowywać chutney w lodówce.

Chutney doskonale sprawdza się jako dodatek do wędlin, pieczeni czy pasztetów, wprowadzając do potraw słodko-pikantną nutę, idealną na świąteczny stół.

Przepis powstał przy współpracy z Joanną Grabowską-Kowalską z bloga Kuchnia Joanny