SKŁADNIKI NA 6 SŁOIKÓW WECK 580 ML LUB 4 x 850 ML

  • 700 g papryki (czerwona lub mieszane: czerwona, żółta i zielona)
  • 700 g cebuli (w tym połowa cukrowej)
  • 700 g marchwi
  • 700 g pomidorów (czerwone lub z dodatkiem zielonych i żółtych)

ZALEWA

  • 130 ml oleju (słonecznikowy lub rzepakowy)
  • 80 ml octu 10%
  • 100 g cukru
  • 1-1,5 łyżki soli

PRZEPIS

Marchew obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Umytą paprykę (bez gniazd nasiennych) kroimy na 4 części i każdą z nich siekamy w cienkie paseczki. Cebulę obieramy, kroimy na pół i dalej w półtalarki. Pomidory również dzielimy na połówki i kroimy w cienkie półplasterki. Warzywa umieszczamy w dużym naczyniu (w którym swobodnie będzie można je mieszać).

Składniki zalewy łączymy ze sobą. Jeśli cukier nie rozpuści się dokładnie – nic nie szkodzi – rozpuści się w warzywnym soku. Zalewę wlewamy do warzyw i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na ok. 1,5 godziny (w tym czasie mieszamy zawartość garnka przynajmniej 3-4 razy – warzywa muszą dokładnie pokryć się zalewą).

Kiedy warzywa puszczą sok przekładamy je do słoików. Staramy się, aby w każdym było mniej więcej tylko samo zalewy. Jeśli sprawia nam to trudność – najpierw przekładamy warzywa, a pozostały na dnie naczynia sok równomiernie rozlewamy do słoików. Słoiki dokładnie zapinamy (pamiętając, aby gumka była sucha) i odstawiamy.

PASTERYZACJA W PIEKARNIKU

Słoiki wstawiamy do ZIMNEGO PIEKARNIKA, ustawiamy temperaturę na 120 stopni i od momentu jej osiągnięcia pasteryzujemy słoiki 25-30 minut. Wyjmujemy do ostudzenia.

PASTERYZACJA W WODZIE

Słoiki wstawiamy do zimnej (lub lekko podgrzanej wody) i od momentu zagotowania pasteryzujemy (na małym ogniu) ok. 20 minut. Wyjmujemy do ostudzenia.

Najlepiej, aby sałatka odstała około tygodnia.

Gotowe!

Autor przepisu i zdjęcia - Kuchnia Joanny - link